Bezový keř, bezový květ, bezinky, bezinkovou šťávu zná snad každý. Vždyť to roste všude! No jo, ale víte, že jsou i vyšlechtěné velkoplodé odrůdy, které se pěstují přímo jako ovocné keře? Samozřejmě, plody jsou jedlé až po tepelném zpracování. Velké květy, velké plody, spoustá vitamínů - to je Haschberg.
(více)
Bez černý je nenáročný keř, který roste snad všude - na okrajích lesů, potoků, polí, atd.. Jeho květy
a plody se po dlouhá staletí pro svůj obsah vitamínů používají pro výrobu léčivivých nápojů i jídel. Kultivar
'Haschberg' byl vyšlechtěný v Rakousku a je to středně velký keř se vzpřípemou korunou, později částečně
převislou.
Pěstování
vyžaduje poměrně hodně vody a živin
mrazuvzdorný
pro nejlepší sklizeň se vysazuje 4-5 m od sebe
do živého plotu se pak vysazuje cca 1,5-2 m
dorůstá do výšky cca 3 m, maximálně 5 m
nejlépe roste na písčitohlinitých půdách
je téměř samosprašný
velmi plodný
velké plody plodí na nových výhonech, proto po sklizni razantní řez
má sladké plody
plody musí projít tepelnou úpravou, jinak jsou jedovaté
listy i stonky jsou jedovaté
má trvanlivé dřevo - proto se používá v zahrádkách jako tyčka - opora
velkoplodý kultivar
Použití
květy se dají využít na výrobu sirupů, čajů
z plodů se dělají výborné marmelády, sirupy, džemy a likéry