Velice chutnou, zdravou a hlavně 100% ovocnou chuť v každém doušku si můžete dopřát, když si vyrobíte domácí pečený čaj. Jak na to?
Výběr ovoce je na vás
Jak už název čaje napovídá, pečený čaj se opravdu peče v troubě. Základem je ovoce
dle vlastních chutí. Anebo spíše řekněme dle vlastní spíže.
Jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně,
hroznové víno, brusinky, višně, švestky, mandarinky… Opravdu vše, co jen máte rádi. Ovoce můžete použít
jak čerstvé, tak i mražené.
Jen bych vždy doporučila použít polovinu ovoce kyselejší chuti, jako je rybíz, rakytník,
arónie nebo třeba švestky. Čaj tím dostane ten správný šmrnc.
Nejčastěji se pečený čaj podává v teplé formě, ale když si ho zkusíte připravit v horkých
dnech s pár kostkami ledu, nebudete litovat! Už teď se mi sbíhají sliny, tak pojďme
péct.
Ověřený recept na pečený čaj
Suroviny
1 kg rybízu nebo švestek
1 kg libovolného ovoce
700 dkg cukru
2 dcl rumu
2 ks celé skořice
6 ks hřebíčku
Baví vás experimentovat? Tak vyzkoušejte netradiční pečený čaj. Přidejte 3 badyánové
hvězdičky a na malé kostičky nakrájený čerstvý zázvor.
Příprava
Ovoce omyjeme, větší druhy pokrájíme na kostky. Připravené ovoce dáme
na vyšší plech a promícháme. Přidáme cukr v množství dle sladkosti ovoce. Můžeme,
ale nemusíme přidat rum, hřebíček a skořici. Vše promícháme a dáme péct na 20 – 30 min. při 160
°C. Směs v průběhu občas promícháme.
Ještě horký pečený čaj naplníme do sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů, necháme zchladnout.
Hotový pečený čaj skladujeme v chladu, nejlépe v lednici, ale mám zkušenost, že i v chladnější
místnosti neotevřený čaj vydrží přibližně rok.
Z tohoto množství vyrobíme asi přibližně 15 ks malých zavařovacích sklenic.
Malý tip na závěr
Dejte na sklenici s víčkem stylové plátýnko a převázejte ozdobným provázkem.
Vykouzlíte milý a nenákladný dárek. Pokaždé, když pak půjdete na návštěvu, gratulovat k narozeninám, nebo
budete chtít potěšit jen tak kolegyni v práci, sáhnete do zásob a vylovíte dárek, který potěší.
A co vy a pečené čaje. Jsem zvědavá, jak je děláte vy. Máte nějaké zlepšováky?
Nechcete přijít o další články a tipy? Vyplňte e-mail a budeme vám je pravidelně zasílat.
Příspěvek se zobrazí ihned pouze pokud jste přihlášeni. V opačném případě příspěvek podléhá autorizaci ze strany provozovatele eshopu. Pokud si přejete příspěvek vidět ihned, přihlašte se k vašemu účtu.