Vyzkoušejte domácí pečený čaj

Náročnost:
Vyzkoušejte domácí pečený čaj

Velice chutnou, zdravou a hlavně 100% ovocnou chuť v každém doušku si můžete dopřát, když si vyrobíte domácí pečený čaj. Jak na to?

Výběr ovoce je na vás

Jak už název čaje napovídá, pečený čaj se opravdu peče v troubě. Základem je ovoce dle vlastních chutí. Anebo spíše řekněme dle vlastní spíže.

Jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, švestky, mandarinky… Opravdu vše, co jen máte rádi. Ovoce můžete použít jak čerstvé, tak i mražené.

Jen bych vždy doporučila použít polovinu ovoce kyselejší chuti, jako je rybíz, rakytník, arónie nebo třeba švestky. Čaj tím dostane ten správný šmrnc.

Nejčastěji se pečený čaj podává v teplé formě, ale když si ho zkusíte připravit v horkých dnech s pár kostkami ledu, nebudete litovat! Už teď se mi sbíhají sliny, tak pojďme péct.

Ověřený recept na pečený čaj

Suroviny

  • 1 kg rybízu nebo švestek
  • 1 kg libovolného ovoce
  • 700 dkg cukru
  • 2 dcl rumu
  • 2 ks celé skořice
  • 6 ks hřebíčku

Baví vás experimentovat? Tak vyzkoušejte netradiční pečený čaj. Přidejte 3 badyánové hvězdičky a na malé kostičky nakrájený čerstvý zázvor.

Vyzkoušejte domácí pečený čaj (1)

Příprava

Ovoce omyjeme, větší druhy pokrájíme na kostky. Připravené ovoce dáme na vyšší plech a promícháme. Přidáme cukr v množství dle sladkosti ovoce. Můžeme, ale nemusíme přidat rum, hřebíček a skořici. Vše promícháme a dáme péct na 20 – 30 min. při 160 °C. Směs v průběhu občas promícháme.

Ještě horký pečený čaj naplníme do sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů, necháme zchladnout.

Hotový pečený čaj skladujeme v chladu, nejlépe v lednici, ale mám zkušenost, že i v chladnější místnosti neotevřený čaj vydrží přibližně rok.

Z tohoto množství vyrobíme asi přibližně 15 ks malých zavařovacích sklenic.

Malý tip na závěr

Dejte na sklenici s víčkem stylové plátýnko a převázejte ozdobným provázkem. Vykouzlíte milý a nenákladný dárek. Pokaždé, když pak půjdete na návštěvu, gratulovat k narozeninám, nebo budete chtít potěšit jen tak kolegyni v práci, sáhnete do zásob a vylovíte dárek, který potěší.

A co vy a pečené čaje. Jsem zvědavá, jak je děláte vy. Máte nějaké zlepšováky?

Nechcete přijít o další články a tipy?
Vyplňte e-mail a budeme vám je pravidelně zasílat.
Také nás můžete sledovat na Facebooku
Autor: Ludmila Němcová
Publikováno: 25.08.2016

Přidej příspěvek

Příspěvek se zobrazí ihned pouze pokud jste přihlášeni.
V opačném případě příspěvek podléhá autorizaci ze strany provozovatele eshopu.
Pokud si přejete příspěvek vidět ihned, přihlašte se k vašemu účtu.

Přihlásit

Diskuze

Kontaktní adresa
Ing. Anna Boudyšová
Plačická 363
50321 Stěžery
IČO: 03447715
info@nelenprozelen.cz
tel. +420 725 464 590 
close Dobrý den
Je nám líto, ale zamrzlé počasí nám už nedovoluje posílat rostliny a sazeničky. Odzimovávat budeme opět na jaře, hned jak nám to příroda dovolí. Vybírat můžete z ostatních produktů, jako jsou vánoční stromky, dárky, dekorace, hnojiva a pracovní pomůcky.

Přejeme klidné svátky a těšíme se na Vás v příštím roce.
Tým Neleňprozeleň.cz