Vypěstujte si vánoční stromek v květináči

Náročnost:

Chcete ušetřit za nákup vánočního stromku? Nebo vám je řezaných stromků líto, a přeci byste rádi měli na Vánoce živý stromek? Nabízím řešení – vypěstujte si svůj vlastní vánoční stromek v květináči. Na balkoně nebo na zahradě.

Ještě než se do toho pustíme, bylo by dobré probrat si všechny výhody a nevýhody doma pěstovaných stromků v nádobě. Možná vám tak ušetřím práci nebo čas při dalším čtení.

Výhody - tohle vás ale asi už dříve napadlo:

1) Ušetříte.

Několik stovek a možná i tisíc ročně si můžete schovat anebo si dovolit koupit o krapet dražší vánoční dárek. Pro sebe samozřejmě, zasloužíte si to. Tržní cena stromků je různá v různých částech naší země, ale ve velkých městech šplhá do neuvěřitelných výšin. A vy si tak, pokud se vám zalíbila zrovna ta nejkrásnější a nejkošatější jedlička, sáhnete opravdu hluboko do kapsy.
Oproti tomu počáteční investice do pořízení vánočního stromku mohou vypadat i takto: 40 Kč za malý stromek a 50 Kč za květináč. Zůstáváme tedy na dvoumístném čísle.

2) Nebude se kvůli vám žádný stromek řezat.

Původně jsem chtěla napsat, že je to ekologičtější, ale ono to s tím šetřením přírody není zase tak úplně pravda. Teď se do mě možná pustíte. Ale já si své tvrzení obhájím:
Kupujeme řezané stromky pěstované na speciálních plantážích. Ne, opravdu je nikdo neřeže v lesích, to by bylo dost neekonomické. Na těch plantážích tisíce zdravých stromků rostou a působí protierozně. A také nadělají spoustu kyslíku. V tom já nevidím nic neekologického. Jen čistě komerčního. Až nebudeme kupovat stromky, vysázejí majitelé na plantáže něco jiného. Možná něco, co se mnohem víc stříká, třeba řepku.

3) Na několik sezón vám odpadne starost

Nemusíte pořizovat hlavní sváteční dekoraci. Symbol Vánoc. Prostě ho jen přenesete do obýváku a máte hotovo.

A teď ty nevýhody - pár úskalí tu je:

1) Stromeček si můžeme ponechat v teplém obýváku pouze krátkou dobu.

Nejlépe tři dny. Maximálně však týden. Nedá se nic dělat. Je živý, a tak se tak k němu musíme i chovat. Nezapomínejte, že čím kratší dobu zůstane v teple, tím lépe celý ten přechod z tepla do zimy přežije.

2) Než nám vyroste a zkošatí, pár let si počkáme.

Třeba na takovou jedličku o velikosti 180 cm si počkáte i 8-10 let. Metrovou jedličku určitě nečekejte dříve než za tři čtyři roky.
Smrček roste o trochu rychleji. Za tři roky už nadělá i trochu parády. A dvoumetrový smrk máte za osm let hotový.

Samozřejmě, ještě je tu možnost koupit v květináči vzrostlý stromek a pak jej pouze pár let udržovat při životě. Jen pozor na chamtivé prodejce, kteří by vám prodali stromek narychlo před Vánoci zasazený do květináče. Takový by vám nemusel přežit ani jednu zimu, natož pár let.

3) I když se o stromek budete dobře starat, může vám zajít.

 Anebo zmrznout při přesunu z tepla do zimy.
Existuje samozřejmě pár fíglů, které se dozvíte na konci článku. Nebo buďte prozíraví a pořiďte si raději stromečky v květináči dva. :-)

4) Stromky v květináči nevoní.

Tu pravou vánoční vůni totiž dělá smůla, která stéká z místa řezu. V květináči je stromek neporaněný a tím pádem z něho tolik vůňe nebude.


5) O stromek se budete muset postarat celý rok, nejen v čase Vánoc.

Na jaře bude potřebovat přihnojit a zastřihnout. V létě hodně vody. Ale zase je fakt, že může dělat parádu také celý rok.I bez ozdob.

Výběr druhu stromku

Jestli jsem vás ještě neodradila a chcete si pořídit malý stromek v květináči, můžeme přistoupit k prvnímu kroku - výběru stromku. Záleží opravdu jen na vás:

Borovice poměrně rychle rostou, ale mají řídké větve. U nás jsou sice jako vánoční strom oblíbené, ale je to asi především kvůli nízké pořizovací ceně. Pokud si přesto chcete vysázet borovice, vybírejte z druhů jako je borovice černá nebo borovice těžká, jsou košatější než obyčejná borovice lesní.

Smrky už vypadají v květináči o dost lépe. Jsou husté a také rychle rostou. Nezapomínejte však, že jehlice hodně píchají, mohli byste si každý rok při zdobení pěkně zanadávat. Co se týče druhů, tak nejhezčí stromky, košaté a lehce do modra vybarvené, bývají smrky pichlavé.

Jedličky. Tam asi není třeba nic dodávat. Jsou pěkně větvené, husté, rovné a ani moc nepíchají. Každý druh má trochu jiné jehličí, takže vůbec nebudou nudné. Na vánoční stromky se nejvíce hodí jedle kavkazská, balzámová, jedle fraserova a špatně nevypadá ani ta naše domácí – jedle bělokorá.

Sázíme stromek a staráme se o něj.

Na malý stromek postačí malý květináč. Každý rok bychom ale měli stromek přesadit do trochu větší nádoby. Říká se, že co je nahoře (velikost nadzemní části stromu), to je i dole (velikost kořene). Proto nebuďte skoupí a dopřejte stromku dost hlíny. Odvděčí se vám a každé Vánoce bude zeleně zářit štěstím.

Kromě každoročního přesazení je potřeba na jaře pravidelně přihnojovat a zastřihávat. Samotné zastřihávání je velmi jednoduché. Okem zhodnotíme tvar a zastřihneme do pravidelného kužele. Stromek bude hustší, pokud zastřihneme nejen přečuhující větve, ale i konečky těch ostatních.

Mladé stromky udržujte spíše ve stínu. A nezapomeňte zalévat, to je velmi důležité. Raději to zdůrazním, aby to nezapadlo v textu: Zalévat, zalévat a zalévat. Hlavně jedličky mají rády hodně vlhko, tak na ně v letních vedrech určitě nezapomínejte.

Vypěstujte si vánoční stromek v květináči (1)

Vánoční parádění a přesun stromku zpět do zimy

Stromy jsou v zimě ve vegetativním stavu. To znamená, že rostlina žije, ale omezila své potřeby výživy, vzduchu a vody. Přirovnala bych to k zimnímu spánku zvířat. To je dobré si uvědomit, až budeme chtít vypěstovaný stromek přenést do tepla.

Nejdříve ho umístíme na několik dní do chladné místnosti o teplotě 5 až 10 stupňů Celsia. Poté, pokud to bude možné, zase do jiné místnosti, kde je teplota trochu vyšší – 15-18 stupňů Celsia. A až nakonec si ho užijeme ve svém vytápěném obýváku.

Ale jak jsem již psala, určitě ho tam nenechávejte déle než týden. Čím méně tím lépe. Stromek by si mohl myslet, že jaro už je tady a začal by předčasně rašit. I když jsme měli stromek doma jenom tři dny, neznamená to, že ho zase hned šoupneme na balkon. I zpětné zvykání si na zimu by mělo proběhnout postupně. Princip je úplně stejný. Pomalu, pozvolna.

Tak co, rozhodli jste se, že si vypěstujete svůj vlastní vánoční stromek? Nebo máte nějaké tipy a triky? Napište nám je do komentáře.

Nechcete přijít o další články a tipy?
Vyplňte e-mail a budeme vám je pravidelně zasílat.
Také nás můžete sledovat na Facebooku
Publikováno: 24.11.2016

Přidej příspěvek

Příspěvek se zobrazí ihned pouze pokud jste přihlášeni.
V opačném případě příspěvek podléhá autorizaci ze strany provozovatele eshopu.
Pokud si přejete příspěvek vidět ihned, přihlašte se k vašemu účtu.

Přihlásit

Diskuze

Kontaktní adresa
Ing. Anna Boudyšová
Plačická 363
50321 Stěžery
IČO: 03447715
info@nelenprozelen.cz
tel. +420 725 464 590