Pokud se nepohybujete v oblasti stavebního průmyslu bude možná pro vás tento materiál neznámý stejně
jako tomu bylo u mě. Pojďme se tedy o CORTENU a výrobcích z něho něco dozvědět.
Možná jste si všimli, že naše faktury vypadají začátkem tohoto roku trochu jinak. Objevila
se na nich vlajka Evropské unie, podivné rámečky, cizí anglická slova a čísla, která zdánlivě nedávají
smysl. Celé se to roztáhlo, pro zákazníka rozhodně méně zpřehlednilo. Není to však bez důvodu.
Pokud je zeleň vaším koníčkem, rozhodně doporučuji návštěvu jednoho z nějvětších zahradnických
veletrhů vůbec. Sice je primárně určen pro obchodníky, ale i laici mimo obor si přijou na své. Má to jednu nevýhodu - Essen je tak obsáhlý a veliký, že už vás později pouhá návštěva Flory Olomouc či podobného lokálního festivalu neuspokojí.
Kopřiva, takový plevel, dalo by se říct. Zná jí každé malé dítě. Pojďte
v naší moderní době plné vyrážek, hektiky a frustrace objevit léčivé ,,zázraky“ kopřiv, které
znali už naše prababičky. Možná zjistíte, jaké dary přírody nám rostou kolem každé cesty.
Dnes se pustím do trochu kontroverzního tématu – řezaných vánočních stromků. Na našem
trhu najdeme stromky od různých prodejců a také různé kvality a ceny. Proč se ceny stromků tak
liší? Kdy se řežou vánoční stromky? Jak poznat, že dostanete kvalitní stromek, třeba i českého
původu? Ale i proč je a nikoliv umělý, o tom všem v mém článku.
V minulém článku o hnojení jsme si řekli, jaké
látky hnojiva obsahují a co z nich rostliny mají. Jestli Vás zajímá, jak to udělat, aby rostliny tyto živné látky co nejvíce využily, tak zde je taková malá seznamovačka. (Jinak věřte, že je to strašná věda a lidi to študují roky)
Také Vás zajímá, co to znamená, když se řekne plné nebo komplexní hnojivo,
vícesložkové, či jednosložkové? Co znamená to N, P a K? Popravdě, dříve mě to vůbec nezajímalo.
Postupem času jsem ale pochopil, že je dobré vědět, co dávám svým rostlinám „k jídlu“. Různé druhy
rostlin potřebují různé živiny a chtěl jsem jim dopřát to nejlepší. Takže pojďme si to trochu
rozebrat.
Pár mírných zim a je to tady. Zahrádku nám pomalu začínají likvidovat přemnožení
slimáci. A to nejen saláty, cukety a jinou zeleninu, ale i oblíbené okrasné květiny.
Sympatie si k tomuto slizkému tvorovi hledáme velmi těžko, ze zahrádky ho totiž vůbec není
snadné dostat pryč.
Nedávno jsem vedla zajímavý rozhovor se svým kamarádem ovocnářem - Honzou Kučerou. Dostalo se mi pár informací o českém trhu s ovocem a napadlo mě se o ně s vámi podělit. Dozvíte se například, proč
se v supermarketech s domácím jablky skoro nepotkáte. Jak je to v Česku s bioovocem a
s tradičně pěstovaným ovocem. A také to, jak můžete podpořit místní ovocnáře.