Pěstování česneku je velmi jednoduché. Zvládne to i začátečník bez jakýchkoliv zkušeností. Stačí si na zahradě, za plotem, kdekoliv, najít malý kousek půdy, kam svítí sluníčko. A jak tedy nekomplikovaně a jednoduše na to?

Jak jsem tak zjistila, každý správný „zelený“ web má svůj článek o česneku. A tak i já přispěji svou troškou do mlýna. Jen vám to popíšu víc polopatě. Nejste přeci žádní velkopěstitelé česneku. Neřešíte žádné výnosy, hektary, dolary. Prostě si chcete přidat pár stroužků do bramboráku. Nebo si udělat domácí sirup proti kašli.

Výběr a nákup sadby

Počátek všeho je nákup kvalitní sadby česneku. To je alfa a omega celého pěstitelského úspěchu. Samozřejmě můžete zkusit zasadit i běžný jedlý česnek z obchodu. Nebudete mít ale jistotu jeho původu, a tak se může přinejmenším stát, že se mu u vás nebude líbit a žádný česnek nevypěstujete. S trochou smůly si dokonce do půdy zavlečete nějakého škůdce či parazita a máte s pěstováním navždy útrum.

Proto bych výrazně lobovala za kvalitní certifikovanou sadbu. Nakupujte přímo od šlechtitele nebo od pěstitele. Tam máte jistotu, že stroužky budou bez chorob. A také že česnek bude opravdu ten vyhlášený český, vymazlený a u nás adaptovaný. Jakou si vyberete odrůdu, už nechám na vás, přeci jen máme každý jiné chuťové preference.

Sázení česneku

Chce se vám česnek sázet spíše na podzim nebo na jaře? Říká se, že ten zimní má větší výnosy, ale zase se hůře skladuje. Ale pro tu naši malovýrobu je to nejspíš jedno. Je to o pocitu.

Vzhledem k tomu, že se česnek sází velmi pozdě, koncem listopadu či začátkem prosince, tak už někteří jedinci mohou být „zazimovaní“ a na zahrádku se jim nemusí chtít. My u nás třeba zásadně sázíme brzy na jaře, alespoň se tak nestane, že by nám mohl česnek v zimě zmrznout.

Česnekové stroužky se sází prdelkou dolů (podpučím) a špičkou nahoru. Když to dáte opačně, tak to také vyroste, jen budou ty paličky mírně deformované. Každý stroužek hluboko zamáčkneme. Nad stroužkem by mělo zůstat alespoň osm centimetrů volné hlíny.

Jestli si chcete dát s česnekem o trochu více práce, pak můžete také stroužky před výsadbou namořit. Doporučuje se ponořit na chvíli do Sulky, alespoň měsíc před výsadbou, a pak nechat opět vysušit.

A pokud to nestihnete, tak alespoň namočit na pár hodin do obyčejné vody těsně předtím, než jdou stroužky do hlíny. To má prý obdobné účinky jako Sulka, je to však o trochu více eko.

A pak už to jen roste a nic nepotřebuje

Tak a máme zasázeno, a tím pádem v podstatě i hotovo. Občas můžeme půdu nad česneky prohrábnout, aby tam nebujel žádný plevel. A pak také v období veder trochu zalévat, paličky budou větší. A česnek si už jen tak spokojeně roste.

Pokud máte paličáky, tak ještě doporučuji sledovat zelené výhony s květem. Ty je dobré zavčas ustřihnout, když jsou ještě pokroucené, aby se rostlina zbytečně nevysilovala. Můžete si z nich udělat fajn baštu. Výborné jsou v masových jídlech a krásně chuťově i barevně doladí všechny typy polévek. Chutnají podobně jako česnek.

Na záhoně sice výhony s květy ustřihneme, ale dvě nebo tři rostliny si ponecháme s květem kvůli signalizaci zralosti. Právě tyto rostliny nám totiž napoví, kdy je čas sklizně. Když je česnek správně zralý a dále už neporoste, původně ohnutý výhon s květem se zcela narovná a trčí viditelně nahoru. Jakoby nám hlásil, že je hotovo.

Sklízíme a skladujeme

A když je hotovo, většinou v červnu nebo červenci, tak ho můžeme vytáhnout. Žádná věda, prostě se ho chopíme a taháme jako řepu v pohádce. Česnek je v té době ještě velmi vlhký, plný šťáv. Kořeny můžeme odříznout, ale stvoly ještě ponecháme, budou se nám hodit při sušení. Teprve až je česnek dostatečně vysušený, tak stvoly pár centimetrů nad hlávkou ustřihneme.

A nebo také neustřihneme. Přeci jen to vypadá krásně, v garáži pověšené svazky česneku. Takto rozvěšený by vám v suchu a chladu měl vydržet až do další sezóny. Tak co, zbaštíte ho hltavě všechen, nebo si pár paliček necháte, ať máte další jaro co sázet?

Cookies
Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informace
Nastavení Nesouhlasím Souhlasím