Chybí vám odvaha udělat si domácí zelí?

Náročnost:
Chybí vám odvaha udělat si domácí zelí?

Receptů a návodů na přípravu kysaného zelí najdete na internetu spoustu. Já bych vám ale chtěla dodat chuť a odvahu to zkusit. Je to totiž opravdu jednoduché. Časově celkem nenáročné. Navíc výsledek je moc zdravý a skvěle chutná.

Nejlepší na tom celém je, že dobám, kdy jste doma museli zelí nakrouhat, už odzvonilo. Zelíčko vám totiž na požádání nakrouhají na každém rohu. Stačí se ve správný čas (=na podzim) dívat po cedulích „Prodej krouhaného zelí.“

Zkušený pěstitel vám během krouhání, stihne vyzradit i pár rad, jak na to. Někdy i dřív, než se stihnete zeptat:

„Kupte si kamennou sůl, nedávejte tam tu normální z obchodu.“

„A kmínu jenom pomálu, zelí by mohlo zhořknout.“

„Naložte to ještě dnes, ať do zítra nezkvasí, mladá paní.“

Zelí si přineseme pěkně nakrouhané a úhledně zabalené v igelitovém pytli, připravené k akci. Spolu se zelím jsme pořídili i doporučovanou kamennou sůl. Někteří pěstitelé nabízejí i tradiční keramické nádoby - zeláky. Sakumprásk všechno na jednom místě. Dobře pro nás, alespoň to máme bez dlouhého shánění a bez výmluv.

Doma si vyhlédneme tu největší nádobu, ve které všechno najednou smícháme. Pro tento případ doporučuji se nezbavovat dětské vaničky - na zelí je ideální.  Všechny přísady rukama chvíli lehce prohrabáváme a už po pár vteřinách cítíme, jak zelí pouští šťávu

Pokračujeme ještě chvíli, je třeba se s tím hezky pomazlit. Když je směs dokonale promíchaná, nacpeme zelíčko do zeláku a rukou udusáme. Doporučuji neochutnávat, protože už v této fázi je návykové. ;-) Vodu, kterou zelí pustilo, přilijeme do zeláku také. Přikryjeme ho víkem a okraj zalijeme, aby uvnitř nebyl vzduch a mohly začít ty správné procesy. A pak už si jen počkáme. No vidíte, máme hotovo. Žádná dřina se nekonala.

A cože z toho máme? Chutné zelí dle našeho gusta po celou zimu. Za pár kaček. Bez konzervantů a bez chemie. Hezky přírodní, plné vitaminů a bakterií, které prospějí našemu trávicímu traktu. Dejte misku kysaného zelí na rodinný stůl a nezůstane dlouho plná. O to se vsadím!

Na závěr přikládám ještě náš rodinný recept. Na plný zelák potřebujeme:

  • 10 kg krouhaného zelí
  • 1 kg cibule nakrájené na kostičky
  • 1,5 dkg kamenné soli
  • 1 ks nastrouhané řepy cukrovky

Vše promísíme, nacpeme do zeláku a zkontrolujeme, zda je zelí ponořené. Necháme ho cca 14 dní v teplé místnosti kysat a poté přeneseme do chládku, kde už zůstane. V průběhu zimy jednou týdně kontrolujeme, zda je v okraji zeláku voda, aby se zelí uvnitř nezkazilo.

To je pro dnešek vše. A dávejte zelí často i dětem. Můžou se po něm utlouct!

Nechcete přijít o další články a tipy?
Vyplňte e-mail a budeme vám je pravidelně zasílat.
Také nás můžete sledovat na Facebooku
Autor: Anna Boudyšová
Publikováno: 14.12.2015

Přidej příspěvek

Příspěvek se zobrazí ihned pouze pokud jste přihlášeni.
V opačném případě příspěvek podléhá autorizaci ze strany provozovatele eshopu.
Pokud si přejete příspěvek vidět ihned, přihlašte se k vašemu účtu.

Přihlásit

Diskuze

Kontaktní adresa
Ing. Anna Boudyšová
Plačická 363
50321 Stěžery
IČO: 03447715
info@nelenprozelen.cz
tel. +420 725 464 590