Tuhle bylinku uvidíte na jaře kvést téměř všude. Na základní škole jste jí možná povinně sbírali do sběru. Ale napadlo vás nasbírat si a nasušit pár květů i nyní? Jsou z něj výborné
čaje a sirupy. A jejich příprava vás bude bavit, protože je to snadné.
Černý bez se doporučuje při nachlazení, při močových a ledvinových potížích. Není nic
jednoduššího než si bezový květ nasbírat ve volné přírodě, usušit a těšit se na zimní
večery při šálku výborného čaje z vlastních zásob. Nejdříve ale něco málo o keři samotném.
Černý bez (Sambucus nigra), jeho květy a plody
Černý bez je listnatý keř, který roste do výšky 7 – 10 metrů. Kvete v bohatých soukvětích v červnu
a červenci. Květy mají žlutobílou barvu a právě tyto květy se sbírají a sušínejenom
za účelem výroby bezového čaje. Plody černého bezu jsou malé, lesklé, fialovo-černé peckovice,
které začínají dozrávat koncem srpna.
Pokud bychom se rozhodli sesbírat plody černého bezu, je zapotřebí si dát pozor, že nezralé plody
obsahují jedovaté látky, a proto nejsou vhodné užívat vnitřně. Ke konzumaci je však možné použít
plody černého bezu, ale musí být zralé a tepelně upravené. Z těchto plodů je pak
možné vyrobit si například bezinková povidla, protlaky, bezinkové víno a bezinkový
likér. Nyní se ale vraťme k výrobě čaje z černého bezu.
Jestli vám je proti mysli sbírat „znečištěné“ květy a plody u silnice a najdete malý kout na zahradě,
zasázejte si pár sazenic černého bezu. Keř je to nenáročný, brzy se zavětví a rychle poroste.
Nebude vás stát žádnou námahu.
Jak květy bezu sbírat a sušit
V době květu si z větví černého bezu ostříháme rozkvetlá květenství, která si následně dáme
usušit. Květy černého bezu můžeme sušit více způsoby. Jednou z možností je, že květy zavěsíme v dobře
větrané místnosti. Květy můžeme také rozprostřít v tenké vrstvě například na nějaké síto či plát.
Nebo prostě jen na staré noviny.
I u druhého způsobu sušení je důležité květy sušit v dobře větrané místnosti, tím urychlíme dobu
sušení a předejdeme možné plísní květů. Doba sušení je přibližně 2 až 3 týdny. Jak by
měly správně vypadat usušené květy černého bezu, můžete vidět na následujícím obrázku.
Čaj z černého bezu
Usušené květy černého bezu dáme vyluhovat do vroucí vody asi na 7 - 10 minut. Množství
sušeného květu záleží na Vaši chuti, pokud máte raději slabší nebo naopak silnější chutě čajů. Já doporučuji
přibližně 2 polévkové lžíce na 0,5 l vody. Když se nám čajík hezky vyluhuje, přecedíme ho a můžeme
si ho vychutnat neslazený či slazený.
Tip: Čaj z černého bezu je výborný samostatně, ale můžete si ho zkombinovat
také s jinými bylinkami a léčivkami jako například lipový květ. Tento čaj je výborný osladit
domácím pampeliškovým medem. Jak si vyrobit čaj z lipového květu a pampeliškový
med vám ráda napíšu v dalších článcích.
A co vy a bezové šťávy a čaje? Nebo máte raději bezinková vína?
Příspěvek se zobrazí ihned pouze pokud jste přihlášeni. V opačném případě příspěvek podléhá autorizaci ze strany provozovatele eshopu. Pokud si přejete příspěvek vidět ihned, přihlašte se k vašemu účtu.