Aby nám vánoční stromek dlouho vydržel

Náročnost:
Aby nám vánoční stromek dlouho vydržel

Vánoční stromek u nás doma většinou končí v únoru. Trapné, já vím. V únoru už se ani ty nejotrlejší obchodní řetězce neodvažují nabízet vánoční slevy a sundaly světélka. Jenže my pořád stromek máme.

To se rozumí, že se nám ho nechce vyhazovat, když je pořád takový pěkný. Zelený, svěží a stále voňavý. Takže jak to udělat, aby nám uříznutý stromek co nejdéle vydržel?

Potřebuje vodu. Vodu a chlad

Je jedno, jestli máte doma smrček, jedličku nebo borovičku. Abyste neměli více jehlic na zemi než na stromě, je potřeba dopřát stromku co nejvíce vody.

Slyšeli jste už o stojánku na stromeček, ve kterém je zabudovaná nádoba na vodu? To je opravdová senzace. My sami jsme na něj přišli jen díky tomu, že jsme stojánek sháněli moc pozdě a jiný, než tento drahý s rychloupínáním už nebyl. Mockrát jsme ho v ruce otočili, než jsme za něj tu tisícovku zaplatili.

Ale hned doma po rozbalení nás ta „darda“ přestala bolet. Žádné seřezávání kmínku, složité štelování, žádné „drž to pořádně“. Dvakrát cvak cvak a stromek byl ve stojánku. Pak už jsme jen dolévali vodu. Klidně i litr nebo dva týdně. A stromek se zelenal a zelenal. Vůbec žádné opadávání se nekonalo.

Tady je další tip: Před samotným ponořením kmínku do vody z něj dole uřízněte asi dvoucentimetrový špalíček. Odstraní se tak zasmolená vrstva a stromek bude moct vodu lépe přijmout.

Aby nám vánoční stromek dlouho vydržel (1)

Když nemáme stojánek s vodou

Chápu, někdo si ten superfunkční stojánek pořizovat nechce. Pak je tu ještě pár možností, jak se o stromek postarat. V první řadě ho ponechejte co nejdéle v chladu. Na balkoně, na terase, v garáži, kde to půjde. A jak dlouho to jen půjde. Jakmile se stromek dostane do tepla, začne se z něj odpařovat voda a to je konečná.

Můžete ho také dát na pár hodin do kýble s vodou. Nebo celý ponořit například ve vaně – i jehlice potřebují vodu. Stromek si hned zkraje nasaje pár litrů do zásoby a bude se o vánoční večeři tvářit trochu veseleji.

Až stromek ozdobíte, asi těžko budete ozdoby zase sundávat, abyste ho mohli máčet v kýbli. Pak už zbývá jediné: Rosit, rosit, rosit. Víc pro něj udělat nemůžete.

Pár dalších drobností

Voda a chlad jsou tady zásadní. Ostatní detaily mohou pomoct, ale žádný zázrak nenadělají. Třeba to, že koupíte stromek od českého pěstitele. Pravdou je, že stromky z dovozu se řežou už někdy v říjnu, aby se včas – přes několik dealerů - dostaly do našeho obýváku. Český stromek tedy bude mít několik týdnů života k dobru. Ale jak poznat, že se jedná o český stromek? Problém je v tom, že se to moc poznat nedá. Můžete se sice zeptat, ale stejně tak prodejce může odpovědět cokoliv.

České sdružení pěstitelů vánočních stromků se ale v posledních letech dost snaží. Patří sem většina našich významných prodejců, kteří k českým stromkům poskytují různé etikety a jiná potvrzení. Loni třeba ke stromkům přidávali brožurku s názvem „Vánoce s opravdovým stromečkem", která obsahovala spoustu fajn informací o živých stromcích.

Poslední mé rady jsou takové ty obligátní – dát stromek co nejdále od topení, mimo přímé sluneční paprsky. Stejně ale většinou máme místo předem vybrané, to jediné a pravé. Tam, kde se všichni spolu sejdeme, ucítíme éterickou vůni jehličí a zazpíváme: „Vánoce, Vánoce přicházejí…“

Tak šťastný a veselý!

Nechcete přijít o další články a tipy?
Vyplňte e-mail a budeme vám je pravidelně zasílat.
Také nás můžete sledovat na Facebooku
Autor: Anna Boudyšová
Publikováno: 16.12.2015

Přidej příspěvek

Příspěvek se zobrazí ihned pouze pokud jste přihlášeni.
V opačném případě příspěvek podléhá autorizaci ze strany provozovatele eshopu.
Pokud si přejete příspěvek vidět ihned, přihlašte se k vašemu účtu.

Přihlásit

Diskuze

Kontaktní adresa
Ing. Anna Boudyšová
Plačická 363
50321 Stěžery
IČO: 03447715
info@nelenprozelen.cz
tel. +420 725 464 590