Máte rádi marmeládu? Tak právě tato odrůda je vhodá jak k přímému konzumu, tak i k tepelnému zpracování, nebo i k zamražení :) Jak s jahůdkami naložíte, je už jen a jen na Vás. (Více)
Máte rádi marmeládu? Tak právě tato odrůda je vhodá jak k přímému konzumu, tak i k tepelnému zpracování, nebo i k zamražení :) Jak s jahůdkami naložíte, je už jen a jen na Vás. (Více)
plody jsou pevné, středně velké, lesklé a tmavě červené
dužnina je tmavá, šťavnatá
chuť je osvěžující a aromatická
plodnost je dost vysoká
odolnost vůči listovým chorobám
používá se i k výrobě marmelád a džemů
nejlepší je hlinitopísčitá hlína, lehce kyselá - roste ale prakticky ve všem
půda pro výsadbu by již měla být aspoň měsíc před výsadbou vyhnojená - jahodník nemá rád čerstvé vyhnojení například hnojem
jahody na jednom místě pěstujeme nejdéle 3 roky
na tom samém místě bychom je alespoň další roky neměli pěstovat
je dobré, byly-li předtím na místě výsadby cibule, česnek, brambory
k vyhnojení půdy použijte kompost, kravský hnůj, cererit, speciální hnojivo na jahody
jahodník nesnáší vápník, draselná hnojiva (s chlorem)
místo musíme udržovat bez plevele
můžeme vysazovat do černé fólie, která udržuje teplo a vláhu a okolí bez plevele, můžou se ale pod ní schovávat myši a rostliny nemohou odnožovat
Během brzkého jara zkontrolujeme, jestli mráz nevytáhl sazenice z půdy - proto zeminu kolem jednoduše přimáčkneme nebo přišlápneme. Během dubna odstraníme uschlé či napadené listy. Nepoškodíme ale střed rostliny - tzv. srdíčko. Přihnojíme hnojivem - kompostem, speciální hnojivo na jahody. Velmi mělce a opatrně okopáváme proti plevelu - jahodníky mělce koření.
Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informace