Recept na osvěžující bezový sirup krok za krokem
Říkáte si,co dalšího je možné vyrobit z léčivých květů černého bezu? Věřte, že je toho opravdu hodně. Ale vtěchto teplých letních dnech není nic lepšího než si udělat osvěžující domácí sirup. Jak na to? Je to opravdu jednoduché, pojďte se o tom přesvědčit.
Léčivé květy černého bezu využijeme v zimě i v létě… Voňavé bílé květy lákají ke sběru nejen nás, ale i spousty včel z okolí. Obsahují vitamíny C, A, P a skupinu B. V zimě nám šálek bezového čaje, vyrobený z usušených květů, pomůže s kašlem, rýmou a při horečce. Teplý čaj podporuje pocení a vykašlávání. Vlažný bezový čaj je močopudný, používá se při nemocech ledvin, cévních onemocněních a také podporuje kojení. Jak si tento čaj vyrobit a mnohem více naleznete v mém dalším článku.
Vynikající svěží sirup vhodný do letních nápojů
Na přípravu sirupu budeme potřebovat:
· 40 květů černého bezu
· 80 g kyseliny citronové
· 3 ks citronu
· 2,5 l vody
· cukr (dle vlastní chuti, ale doporučuje se, kolik se dá tekutiny, tolik by se mělo dát cukru)
Nejprve si natrhané květy jemně omyjeme, pokud je to potřeba. Ale omýváme opravdu opatrně, je důležité neomýt všechen pyl - to on určuje kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství!
V hrnci si necháme převařit 2,5l vody, do které vsypeme kyselinu citronovou. Necháme zcela vychladit a poté přidáme omyté květy, na kolečka nakrájené citróny, hrnec přikryjeme čistou utěrkou a necháme 24 hodin vyluhovat.
Po vyluhování tekutinu scedíme přes cedník a přidáme cukr a necháme směs mírně zahřát, aby se cukr zcela rozpustil, a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
Horkou tekutinu okamžitě vlijeme do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřeme víkem a dnem vzhůru necháme vychladnout. Hotový bezový sirup uskladňujeme nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.
Tip na přípravu nápoje
Malé množství sirupu nalijeme do připravené sklenky s ledem, zalijeme studenou vodou a pro zajímavější chuť můžeme přidat plátek čerstvého citrónu s čerstvými bylinkami jako je máta či meduňka. A nyní si už jen pochutnejte na tomto zdravém ledovém osvěžení, dobrou chuť.