Kopřiva pomáhá v kuchyni i na zahradě
Kopřiva, takový plevel, dalo by se říct. Zná jí každé malé dítě. Pojďte v naší moderní době plné vyrážek, hektiky a frustrace objevit léčivé ,,zázraky“ kopřiv, které znali už naše prababičky. Možná zjistíte, jaké dary přírody nám rostou kolem každé cesty.
Čím je kopřiva tak úžasná?
Kopřiva pozitivně ovlivňuje celý náš organismus, srdce, cévy, dýchací cesty, pokožku. Obsahuje vitamín B, A, K, C, hořčík, železo, vápník, fosfor, jód,...Působí dobře na žaludek. Obsahuje látky, které snižují hladinu cukru v krvi (vhodná pro diabetiky), podporuje krvetvorbu, pomáhá při chřipce. Snižuje bolesti hlavy a zad. Je močopudná. Zlepšuje imunitu a dodává energii, což je super obzvláště na jaře. Dalo by se říci, že je skoro všemocná.
Kde ji najdeme?
Kopřivy najdeme okolo cest, na zahrádkách, na okrajích lesů, u plotů, často ji v zahrádce považujeme za plevel. Má ráda vlhké, na dusík bohaté půdy a stín. Právě teď na jaře je nevhodnější doba pro její využití, kdy je plná tělu prospěšných látek. Nejmladší lístky jsou úplně ,,nabité“ energií a plné všeho dobrého.
Co na kopřivě využít??
Na jaře sklízíme mladé výhonky, tedy nejmladší listy i s řapíkem (řapík ale používejte jen ten nejmladší, ne již zdřevnatělý). Listy sbíráme do doby, než začne kopřiva kvést. Na podzim sbíráme kořeny. Kopřiva se dá využít prakticky celá. Kořeny jsou vhodnější k dalšímu zpracování (usušené je můžeme použít na odvar, na čaj... zatím co listy můžeme použít čerstvé, nebo si kopřivu můžeme nasušit i do zásoby (listy sušíme na stinném vzdušném místě a uchováváme v plátěných pytlících). Kopřivou se můžeme také ošlehat (což je vhodné při bolestech nohou, revma,...).
Proto neleňte a zkuste si uvařit z čerstvých lístků čaj, přidat mladé lístky do špenátu, do polévek, do pomazánek dokonce i do sladkých jídel. Výborné jsou také sirupy, tinktury nebo je přidejte do směsi na bramboráky a usmažte (či upečte). A také nezapomeňte přidat nasekané kopřivy do Velikonoční nádivky.
Na zahrádce
A nezapomeňme ani na využití kopřivy v zahradě jako hnojiva pro rostliny ve formě kopřivové jíchy - superhnojiva. Je to směs, bohatá na dusík, organické a minerální látky, kterou si sami doma snadno připravíme.
Do nekovového kýble nasekáme kopřivy (1 kilo kopřiv na 10l vody) a zalijeme studenou vodou, nejlépe dešťovou. Necháme na vhodném slunečném místě kvasit. Jelikož během kvašení vzniká silný zápach, zvažte, kde necháte kýbl asi 2 týdny stát. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, je jícha hotová. Můžete ji scedit a před použitím ji zředit s vodou v poměru 1:10 (při hnojení 1x mesíčně). Jíchu můžete používat jako zálivku ke kořenům rostlin nebo aplikovat na list. Při aplikaci na list je lepší jíchu více zředit.
Kopřivu můžeme přidávat také do kompostu. Dodá mu spoustu živin, jako ostatně všemu, čeho se tato zázračná a léčivá bylina dotkne svým žahavým listem.