Tuhle bylinku uvidíte na jaře kvést téměř všude. Na základní škole jste jí možná povinně sbírali do sběru. Ale napadlo vás nasbírat si a nasušit pár květů i nyní? Jsou z něj výborné čaje a sirupy. A jejich příprava vás bude bavit, protože je to snadné.

Černý bez se doporučuje při nachlazení, při močových a ledvinových potížích. Není nic jednoduššího než si bezový květ nasbírat ve volné přírodě, usušit a těšit se na zimní večery při šálku výborného čaje z vlastních zásob. Nejdříve ale něco málo o keři samotném.

Černý bez (Sambucus nigra), jeho květy a plody

Černý bez je listnatý keř, který roste do výšky 7 – 10 metrů. Kvete v bohatých soukvětích v červnu a červenci. Květy mají žlutobílou barvu a právě tyto květy se sbírají a suší nejenom za účelem výroby bezového čaje. Plody černého bezu jsou malé, lesklé, fialovo-černé peckovice, které začínají dozrávat koncem srpna.

Pokud bychom se rozhodli sesbírat plody černého bezu, je zapotřebí si dát pozor, že nezralé plody obsahují jedovaté látky, a proto nejsou vhodné užívat vnitřně. Ke konzumaci je však možné použít plody černého bezu, ale musí být zralé a tepelně upravené. Z těchto plodů je pak možné vyrobit si například bezinková povidla, protlaky, bezinkové víno a bezinkový likér. Nyní se ale vraťme k výrobě čaje z černého bezu.

Jestli vám je proti mysli sbírat „znečištěné“ květy a plody u silnice a najdete malý kout na zahradě, zasázejte si pár sazenic černého bezu. Keř je to nenáročný, brzy se zavětví a rychle poroste. Nebude vás stát žádnou námahu.

Jak květy bezu sbírat a sušit

V době květu si z větví černého bezu ostříháme rozkvetlá květenství, která si následně dáme usušit. Květy černého bezu můžeme sušit více způsoby. Jednou z možností je, že květy zavěsíme v dobře větrané místnosti. Květy můžeme také rozprostřít v tenké vrstvě například na nějaké síto či plát. Nebo prostě jen na staré noviny.

I u druhého způsobu sušení je důležité květy sušit v dobře větrané místnosti, tím urychlíme dobu sušení a předejdeme možné plísní květů. Doba sušení je přibližně 2 až 3 týdny. Jak by měly správně vypadat usušené květy černého bezu, můžete vidět na následujícím obrázku.

Čaj z černého bezu

Usušené květy černého bezu dáme vyluhovat do vroucí vody asi na 7 - 10 minut. Množství sušeného květu záleží na Vaši chuti, pokud máte raději slabší nebo naopak silnější chutě čajů. Já doporučuji přibližně 2 polévkové lžíce na 0,5 l vody. Když se nám čajík hezky vyluhuje, přecedíme ho a můžeme si ho vychutnat neslazený či slazený.

Tip: Čaj z černého bezu je výborný samostatně, ale můžete si ho zkombinovat také s jinými bylinkami a léčivkami jako například lipový květ. Tento čaj je výborný osladit domácím pampeliškovým medem. Jak si vyrobit čaj z lipového květu a pampeliškový med vám ráda napíšu v dalších článcích.

A co vy a bezové šťávy a čaje? Nebo máte raději bezinková vína?

Osvěžující sirup z černého bezu

Výborný sirup, ze kterého si v teplých dnech můžete udělat skvělou osvěžující limonádu.

  • Recept na výrobu sirupu najdete ZDE.
Cookies
Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informace
Nastavení Nesouhlasím Souhlasím